Kanigen
 

Kanigen® chemisch nikkel

met PTFE (NiPtef)

NiPtef is een co-depositie laag bestaande uit een Kanigen® chemisch nikkel als onderlaag en een composiet laag van Kanigen® chemisch nikkel met PTFE. Dit procedé biedt de behandelde onderdelen specifieke en functionele eigenschappen: harde laag, zelfsmerend en hydrofoob.

Bij het afscheidingsproces van de NiPtef laag, worden PTFE deeltjes, met een diameter van 0,2 a 0,3 µm, homogeen in de chemisch nikkelmatrix ingebouwd.

Eigenschappen van chemisch nikkellagen met PTFE

Lage wrijvingscoëfficiënt en goede slijtageweerstand

Door het inbouwen van een droog smeermiddel, PTFE, in combinatie met de harde chemisch nikkelmatrix, zijn chemisch nikkel met PTFE lagen een uitstekend alternatief voor het probleem van slijtage en wrijving tussen 2 oppervlakken. Met waarden van ordegrootte van 0,05, biedt PTFE een zeer lage wrijvingscoëfficiënt.

De eigenschappen slijtvastheid en wrijvingscoëfficiënt van NiPtef deklagen worden bepaald door de eigenschappen van de 2 deklagen :

  • hardheid door de nikkel – fosfor matrix,
  • lage wrijvingscoëfficiënt en zelfsmerend effect, door de PTFE deeltjes

Weerstand tegen corrosie

De onderlaag van chemisch nikkel, wordt aangebracht voor corrosiebescherming en de laagdikte van deze laag wordt bepaald in functie van de klantenspecificatie. Het hydrofobe karakter van de NiPtef laag draagt bij tot de corrosiebestendigheid van de laag in zijn geheel.

Behandelde materialen

Het chemisch nikkelproces laat toe een breed spectrum van de in de industrie gebruikte metalen te behandelen. De meest voorkomende bij Kanigen Group zijn : constructiestaal, gelegeerd staal, gietijzer, roestvast staal, aluminium en koperlegeringen, ...

Wij behandelen eveneens speciale materialen als : zilver (Ag), INVAR, 17-4 Ph, … .

Toepassingen

  • Droge smering
  • Vermindering van de wrijvingscoëfficiënt.
  • Anti-kleeflaag.
  • Verbetering van de slijtageweerstand.
  • Afstoten van water en vuil.

De troeven van Kanigen Group

Het aandeel V% aan ingebouwde PTFE deeltjes in een NiPtef deklaag is zeer hoog : %V PTFE > 20%.

 

Case Study

 

Co-development met de klant en een derde expertisecentrum

Teneinde een groter marktaandeel te verwerven op de Duitse OEM markt, wilde onze klant een wegklapbare trekhaak ontwikkelen. Na een uitgebreide studie van mogelijke deklagen op de verschillende onderdelen en met de technische ondersteuning van Sirris (Kenniscentrum oppervlaktebehandeling), doorstonden de onderdelen gecoat met NiPtef de door de constructeur uitgevoerde testen met succes.

 

"Naast de kostprijsreductie van dit proces, dat beduidend duurder was dan de tot dan, in dit soort toepassingen, aangebrachte deklagen, bestond de uitdaging van het Kanigen team er vooral uit het zich aanpassen aan de benodigde capaciteit gezien het succes van het product. Het eerste jaar werd de fysische capaciteit tot 2 keer toe verdubbeld teneinde onze klant in de mogelijkheid te stellen om zijn klanten (ondertussen meerdere constructeurs) te beleveren en van dit project een succes te maken.

Vandaag geeft Kanigen technische ondersteuning teneinde de kosten nog verder te reduceren, zonder aan de kwaliteit van het product te raken, maar waardoor het in meer systemen zou kunnen worden aangeboden."