Chemische nikkel op aluminium

Machine en apparatenbouwers kiezen steeds vaker voor aluminium als basismateriaal bij het ontwerp van nieuwe onderdelen voor de voor de hand liggende reden : gewichtsreductie. Voorbeelden zijn structuur elementen, diverse nauwkeurige mechanische componenten, snel bewegende dragers of onderdelen, omkastingen, …

Ook automotive systeembouwers kiezen steeds vaker voor technische en mechanische componenten in aluminium, bijvoorbeeld voor onderdelen van turbosystemen in het kader van CO2 reductie, teneinde deze slijtvaster te maken, maar ook voor onderdelen in contact met biobrandstoffen, die vaak zeer corrosief zijn.

 

   
Pièces automobiles, traitées à l’attache

Of het nu gaat om tegemoet te komen aan specifieke militaire normen of zuiverheidseisen voor semi-conductor en vacuüm toepassingen, de combinatie van chemisch nikkel en aluminium bied telkens weer een interessante technische toegevoegde waarde.

Om aluminium onderdelen te kunnen inzetten in agressieve omstandigheden dienen deze resistent te zijn aan corrosie en/of slijtage. Bij gevolg dient men deze te veredelen om te kunnen tegemoet te komen aan de technisch hoge eisen, maar waarbij men rekening dient houden met de complexiteit van de geometrie en de precisie van de onderdelen.

Onderdelen met complexe geometrie en hoge precisie, vernikkeld op toegewezen rekken (met beweging).

Productiemiddelen

Daarom heeft Kanigen Works Benelux geïnvesteerd in een toegewezen, volautomatische productielijn, om enkel aluminium onderdelen chemisch te vernikkelen.

Beschikbare methodes :

 • Als rekwerk, al dan niet met beweging van het rek of de onderdelen

 • Als trommelwerk

Speciale gereedschappen kunnen worden ontwikkeld teneinde te kunnen beantwoorden aan heel specifieke eisen.

Onze kuipdimensies zijn 750 (lengte) x 700 (diepte) x 500 (breedte) mm.

Aluminium soorten die kunnen worden behandeld

Kanigen Group is in staat om chemisch nikkel aan te brengen op alle aluminiumsoorten zoals serie 1000, 2000, 3000, 5000, 6000 en 7000 maar ook op gegoten aluminiumsoorten met uitzondering van ZAMAK.

Omkasting uit gietaluminium – militaire toepassing

Waarom voor chemisch nikkel kiezen als oppervlakte behandeling voor aluminium ?

De belangrijkste eigenschap van chemisch nikkellagen is de uniformiteit van de laag en de nauwkeurigheid waarmee de laag ook op onderdelen met complexe geometrieën kan worden aangebracht.

Technische eigenschappen om voor chemisch nikkel te kiezen zijn :

 • Zijn corrosieweerstand in chemisch belaste omgevingen, bijvoorbeeld in contact met inkt … . 


 • Een Kanigen® chemisch nikkel laag (9-12 wt% P) is gesloten en amorf. Ze is bijgevolg uitermate geschikt voor vacuüm toepassingen.


 • Omdat het proces langs chemische weg wordt aangebracht (stroomloos), behouden getolereerde gaten hun vorm en precisie.


 • Bij het aanbrengen van de laag worden er geen spanningen ingebracht in het oppervlak, hetgeen de laag uitermate geschikt maakt voor mechanische zwaar belaste onderdelen.

 • De chemisch nikkel coating is eveneens uitermate geschikt als onderlaag voor soldeer toepassingen.
 • 

Als harde en slijtvaste laag

   
  - 530 HV0,1 (50 HRc) zonder thermische behandeling
   
  - 900 HV0,1 (67 HRc) mits thermische behandeling op 280°C

Hebt u vragen of wenst u technische ondersteuning bij het design van uw project, aarzel niet technisch commerciële gesprekpartner te contacteren.